Griekenland

Corfu
We hebben ons bijna twee weken vermaakt op het schitterende Korfoe. De eerste zes dagen zijn we helemaal tot rust gekomen op het Almyros Beach resort. We hebben hier genoten van het zwembad, strand, het heerlijke eten en de leuke activiteiten. Daarna zijn we doorgereden naar het dorpje Pentati, waar we voor de rest van de tijd een apartment hadden gehuurd. Pentati ligt lekker centraal op het eiland, dus was de ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. We hebben veel van het eiland gezien: het hoogste punt van het eiland, Korfoe-stad, het Achilleon, Canal d'Amour, veel mooie stranden en uitzichtpunten... Genoeg te doen hier! Daarnaast was Jos ook nog eens jarig! Dit hebben we op een wel heel gave manier gevierd: paragliding! Wat een top ervaring; vliegen door de lucht met een super gaaf uitzicht.

Onze huurauto hebben we daarna ingeleverd en toen zijn we met de boot naar het vasteland gegaan. 

Ioannina
Op het vasteland zijn we met de bus naar het plaatsje Ioannina gereden. We wisten niks van dit plaatsje, maar hebben dit uitgekozen omdat het mooi op de route naar Meteora ligt. De stad heeft ons verrast! Het is een levendige studentenstad met veel leuke barretjes, streetfood, een oud fort, een mooie wandelroute langs een meer en leuke winkelstraten & marktjes. Eigenlijk zou het op de eerste dag heel de dag regenen, maar we hebben behoorlijk geluk gehad met het weer! Ook hebben we voor het eerst een echte pita gyros gegeten hier in Griekenland! Hmmm.

Meteora
Wauw! Wat een bijzondere plek is dit. Meteora is een bekende plek, omdat hier boven op de hoge rotspilaren kloosters zijn gebouwd. Door eeuwenlange wind- en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. In totaal zijn er 24 kloosters gebouwd. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel veertig meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen en personen naar boven. Tegenwoordig zijn nog slechts zes kloosters bewoond. 

We hebben  Meteora ontdekt door van plek naar plek te hiken. We zijn bij schitterende uitzichtpunten geweest en hebben ook 1 van de kloosters bezocht. Een fantastische ervaring. 

Wij kunnen wat deze plek betreft maar één ding aanraden: GAAN!!

 

 

Delphi
Na één dag in Athene (het stukje tekst hierover komt aan het eind van onze Griekenland reis, want dan zijn we er weer) zijn we doorgereden naar het plaatsje Livadeia, waar we alleen een nachtje geslapen hebben. De volgende dag reden we drie kwartier verder naar het plaatsje Delphi, waar we de Archeologische Site bezochten. 

Delphi was in de tijd van de Grieken een beroemde plaats, met tempels, theaters en schathuizen. Verschillende goden werden hier vereerd (bijv. Apollo in de beroemde Apollo tempel). Daarnaast was dit volgens de Grieken het middelpunt van de aarde. Het was een interessante plaats en het museum dat naast de opgravingen ligt, laat ook bijzondere stukken zien. Na ons bezoek aan Delphi reden we door naar de Peloponnesos, waar we de komende tijd zullen verblijven.

Peloponnesos (west)
Wat is het hier schitterend. De eerste dag hebben we gevuld met een beetje relaxen, wat op zijn tijd hoog nodig is. De dag daarna gingen we opzoek naar de Neda watervallen. Na een flinke hike hebben we hier heerlijk gezwommen (al was het stiekem nog best een beetje koud, brr). 

De dag na deze mooie watervallen hebben we het plaatsje Kalamata bezocht en zijn we naar de Polilimnio watervallen gegaan. In Kalamata hebben we over de boulevard, langs winkeltjes en door het park gewandeld. Dit stadspark is bijzonder, omdat er heel veel oude treinen te vinden zijn. Na het bezoek aan Kalamata reden we door naar de Polilimnio watervallen. Na een (vooral voor Suus, Jos is een soort berggeit) uitdagende klim langs verschillende kleine, sprookjesachtige watervallen kwamen we aan bij de grootste waterval. Dit keer hebben we niet gezwommen, maar vanaf de kant genoten van de mooie natuur. 

Ook zijn we in die week naar Olympia geweest. In de klassieke oudheid werden hier om de vier jaar (net als nu) de Olympische Spelen gehouden. Nog altijd wordt iedere vier jaar het Olympisch vuur op deze plek aangestoken en gebracht naar de plek waar de spelen dat jaar zijn. Naast de archeologische opgravingen van Olympia zijn we ook naar het archeologisch museum van Olympia en het museum van de Olympische Spelen geweest. 

Op de laatste dag aan de westkust van de Peloponnesos hebben we een toffe hike gemaakt naar een oud, verlaten kasteel. Vanaf dit kasteel hadden we een schitterend uitzicht over Voidokilia Beach: een zandstrand dat hier erg bekend is, omdat het de vorm heeft van de Griekse letter Omega. Echt een fantastisch uitzicht!

 

 

Peloponnesos (oost)
De afgelopen week hebben we de oostkant van de Peloponnesos ontdekt. We hebben door schitterende landschappen gereden en leuke plekken bezocht. Onderweg van de west- naar de oostkust bezochten we de Lousios Kloof. Een indrukwekkende kloof waar we hebben gewandeld naar het Moniprodromou klooster dat (op tientallen meters hoogte) tegen de steile bergwand is gebouwd. 

Vervolgens kwamen we aan bij ons appartement, waar we werkelijk een schitterend uitzicht hadden vanaf het balkon op de zee en op ons zwembad. Bij dit zwembad hebben we ook een paar dagen, o.a. op de verjaardag van Suus, lekker gechilld. Verder zijn we een paar keer aan het water uit eten geweest, hebben we de stad Sparta, het Epidaurus Theater (best bewaarde theater uit de Griekse Oudheid) en de stad Monemvasia bezocht. Monemvasia lijkt op een eiland, maar is via een smalle strook land toch verbonden met het vaste land. Vanaf het vasteland kan je de stad nog niet zien liggen... Het ligt namelijk verscholen achter de grote rots van 300 meter hoog. Het dorpje zelf is erg leuk, met gezellige straatjes waar je lekker kunt ronddwalen, winkeltjes en barretjes/restaurants. Als je omhoog klimt, kom je bij het oude kasteel terecht. 

Korinthe
Na de oostkust van de Peloponnesos zijn we naar het Kanaal van Korinthe gereden. Wat een indrukwekkend kanaal is dit, zo diep! Echt gaaf om te zien. Daarna zijn we naar een zoutwater meer gereden om vervolgens door te rijden naar Athene, waar we onze bagage alvast hebben gebracht bij het hotel waar we een paar dagen later zouden gaan slapen. Na een heerlijke Indiase maaltijd hebben we de huurauto ingeleverd en zijn we naar het vliegveld gegaan waar we... DE HELE NACHT zijn geweest, omdat we een extreem vroege vlucht hebben naar Santorini.

Santorini
Santorini, wat is het een plaatje! We keken er al een tijdje naar uit om naar dit eiland te gaan en waren zeker niet teleurgesteld. We hebben hier drie dagen onwijs genoten. 

De eerste dag kwamen we vroeg in de ochtend aan bij ons appartement. Gelukkig konden we hier gelijk in, dus we hebben 's ochtends een beetje bijgeslapen voor we op pad gingen. Na de lunch hebben we het zuidelijke deel van het eiland verkend. We zijn naar de vuurtoren gereden, bezochten Red Beach en hebben gezwommen in Black Beach. 's Avonds hebben we gegeten bij een restaurant aan het strand waar het Griekse avond was (keiharde Griekse live muziek). 

De volgende dag bezochten we de hoofdstad Fyra. Na wat wandelen door de straatjes en een Pita Gyros voor lunch, liepen we naar beneden naar de haven. Er stond namelijk een boottocht op het programma naar het vulkanische eiland Nea Kameni. Dat het een vulkanisch gebied is, is goed te zien aan Santorini. De steile wanden zijn overblijfselen van een grote vulkaanuitbarsting in het verleden. Ooit was het eiland rond met in het midden een vulkaan, maar door deze uitbarsting is de vulkaan ingestort, werd er een aardbeving veroorzaakt (en daardoor een Tsunami waar ze in bijv. Kreta last van hadden) en was er een tijdelijke klimaatverandering door de grote hoeveelheid as in de lucht (wereldwijde temperatuurdaling van +/- 2 graden). De kenmerkende witte huisjes langs de steile wanden, staan dus eigenlijk op de kraterrand (caldera). De vulkaan is nog steeds actief en er is hierdoor door de jaren heen een nieuw, klein eilandje ontstaan voor de kust van Santorini waar wij dus heen gingen met de boot. Daar aangekomen liepen we door het 'buitenaardse landschap', zagen we de fumerolen en staken we onze hand in een gat waar we de warmte van de vulkaan konden voelen. De laatste uitbarsting was in 1950. Vervolgens hebben we even verderop gezwommen in vulkanische baden (lekker warm). 's Avonds bekeken we de zonsondergang op een plekje waar verder niemand was met uitzicht op de vuurtoren. 

De laatste dag begon met het wijnmuseum en een winetasting. Het museum was leuk en interessant en de wijnen waren lekker. Vervolgens gingen we naar het bekendste stadje: Oia. Hier dwaalden we door de leuke straatjes en hebben we de 'klassieke Santorini foto's' gemaakt. Tenminste, bijna... op onze foto's staan geen hordes toeristen en helaas hebben wij de beroemde zonsondergang ook niet op de gevoelige plaat vast weten te leggen, omdat het weer omsloeg. Agh ja, je kan niet altijd geluk hebben. Desondanks kunnen we zeggen dat we 100% genoten hebben. Nog twee dagen in Athene en daarna vliegen we via Milaan naar Porto!

Check hier onze filmpjes van Griekenland!